Cum ne influențează smartphone-urile judecata de zi cu zi

de: Ioana Bîrsan
27 05. 2017

Cercetătorii susțin că utilizarea unui telefon mobil are un impact major asupra deciziilor pe care le luăm și ne face să fim mai raționali și mai cumpătați.

Am fost părtași de multe ori la situații în care emoțiile puternice au generat situații inconfortabile sau certuri, doar pentru că cineva s-a grăbit să zică ce are pe inimă fără să cugete înainte. Se pare că atunci când vine vorba să luăm decizii, poate că ar trebui să ne folosim de un smartphone în loc de un PC, pentru că studiile recente ne arată că suntem mai raționali atunci când utilizăm un telefon mobil.

Un studiu publicat în revista Computers and Human Behavior sugerează că utilizarea computerului ne face să fim mai repeziți și să nu acordăm o suficient de mare atenție deciziilor pe care le luăm, însă folosirea telefonului mobil ne face să fim mai raționali când avem de a face cu o dilemă, potrivit Engadget.

Cercetătorii sunt de părere că smartphone-urile îți permit să îți îndrepți atenția asupra rezolvării unei singure sarcini, în timp ce computerele îți permit să ai de a face cu mai multe informații deodată, determinându-te să fii mai haotic. Pentru a testa această ipoteză, specialiștii au realizat un studiu pe un număr de 1.010 participanți, cărora le-au prezentat mai multe dileme. Apoi le-au analizat reacțiile și le-au clasificat în funcție de dispozitivul utilizat (smartphone sau PC).

Una dintre provocările cu care au avut de a face participanți la studiu este clasica dilemă a trenului: Un tren se apropie de cinci oameni legați de șină; poți alege să nu faci nimic, iar asta va duce la moartea a cinci oameni, sau poți să împingi un om de pe un pod care se află deasupra șinelor, iar asta va opri trenul înainte de a ajunge la persoanele de pe șină. Răspunsul utilitarian, rațional, este să omori un om pentru a salva cinci, iar 33,5% din utilizatorii de smartphone-uri au făcut asta, în timp ce 22,3% dintre utilizatorii de PC au luat această decizie.

Chiar și în cazul celorlalte dileme prezentate, utilizatorii de telefoane mobile au ales mai des răspunsul utilitarian. Cercetătorii sunt de părere că această atitudine mai rațională, non-emoțională, se poate datora presiunii mai mari pe care o are timpul asupra noastră, dar și faptului că există o distanță psihologică mult mai mare când ne folosim de aceste dispozitive.

Studiul este relevant pentru că tratează o problemă cu care ne-am putea confrunta zi de zi ca utilizatori de smartphone-uri. Cu toate că ipoteza cercetătorilor ar putea reflecta un aspect important al vieții noastre digitale, există mulți alți factori care ne influențează alegerile.